Kahve Kavurma Makinası Baca Gazı Çevrim Ünitesi AfterBurner…
- Nisan 17th, 2011
- Posted in Bilim & Tecrübe
- Write comment
Merhaba sevgili arkadaşlar. Geçtiğimiz günlerde katalitik konvektör yazımı okuyan Rıfat Bey, facekbook adresimden bana mesaj atmış. Kendisi mesajında, “Merhaba Hakan Bey, size Afterburner yapısı nedir? nasıl yapılır ve nasıl çalışır araştırmasını internette yaparken sayfanız olan www.hkaraca.com adresinizde yayınlamış olduğunuz açıklayıcı ve bilgi içerikli katalitik konvektör nedir? nasil calisir? nasil kullanilir? bilgi yazınız aracılığı ile ulaştım. Afterburnerlarda yüksek sıcaklık filtreleri seramik filtreler kullanıldığı bilgisinden daha fazla bir bilgiye ulaşamadım. Yurt dışında olan arkadaşım afterburnerı kahve makinesinden çıkan duman ve kokuyu gidermek için yapmak istiyor. Arkadaşımın afterburner ihtiyacı kahvenin kavrulması esnasında ortaya çıkan atık gaz ve içerisinde kahveden çıkan kokunun giderilmesine yönelik, zorunluluklardan ötürü kendi imkanları ile orada bunu yaparak bu sıkıntısından kurtulmaya ihtiyacı var Şimdiden göstereceğiniz ilgi için teşekkür ederim.” rica bulunmuş.
Afterburner dediğimiz teknoloji, yanma odasında tam yanması sağlanmamış yakıtların gazlarının, bacada eksozda veya türbinde vb. tekrar yakılarak ekstra itme ve güç sağlarken sağlamasını ve/veya çevreye zararsız hale getirilmesini hedefler. Basitçe anlatmak gerekirse Jetlerde türbine dönme hareketi veren motorun eksozundan çıkan çok sıcak gaz, ikincil bir türbinden geçerken türbin içinde ikincil yanma sağlanmasıyla jete ekstra itme sağlanmış olur. Hiçbir yolcu uçağının arkasından alev çıkmazken bu sebepten jetlerin arkasında bir alev gözlenir.
Dizel motorlarda turbo teknolojisinde eksoz gazının, tam yanma için ekstra hava sağlayan türbine döndürme gücü sağladığı, yoğuşmalı kombilerde 130-150 santigrat derecedeki baca gazının soğuk tesisat suyu üzerinden geçirerek 50 santigrat dereceye düşürülerek salınması gibi birçok yerde afterburner teknolojisini farklı sistemlerle gözleyebiliriz.
Rıfat Bey;
Kahvenin kavrulması sırasında çıkan atık gaz ve çıkan kahve kokusuna çözüm için uygulanabilir. Çıkan gaz ve koku bir şekilde doğaya bırakılacak. Çıkan gazın niteliği incelenmelidir. petrol rafineleri, ısıl işlem fırınlarında emniyet amaçlı yanmamış gazların yanması için bacalarında hep alev vardır. Sizin atık gazınızda bu yöntemle kontrol edebilirsiniz. Arada baca üzerindeki alevde artış oluyorsa demek ki yanmamış gazları doğaya atıyorsunuz demektir. İşte bu gaz tekrar yanma odasına veya ikincil yanma odası yaparak oraya besleyebilirsiniz. Veya Çimento fabrikalarında olduğu gibi döner fırına girerek klinker oluşturacak Kil, Kireç Taşı, Marn, Demir Cevheri karışımının yani frinin fırın öncesinde fırından çıkan sıcak gaz ile ön ısıtmaya ve/veya kalsinasyona tabi tutulmasında olduğu gibi kahve çekirdekleri atık gazın ısısından yaralanılarak ön ısıtmaya tabi tutulabilir. Böyle sistemin verimini artırmış olursunuz.
Kokuya gelince; nasıl buzdolabı içindeki kötü kokuyu toz kahve üzerinde topluyor veya yaydığı koku (gaz) içersindeki iyonlarla, buzdolabı içersinde kötü kokuya sebep olan iyonları nötrlüyor ve/veya bakterilerin yaşamasını engelliyorsa bunu kahve kokusu üzerindeki etki olacak bir iyon toplayıcı veya iyon verici geliştirilebilir. Amaç Koku olmasa da Katalitik Konvektör buna bir örnektir.
Yalnız sizin gönderdiğiniz resimler ve yaptığım araştırmalar. Bu sistemin çok daha kolay olduğunu ortaya koyuyor. Kahve Kavurma Makinasının toz odasından çıkan duman içersindeki partikülleri ayırmak için airsiklon kullanılıyor. Sonuçta dumana sebep olan gaz bulutu içindeki partiküllerdir. Bir brülör yardımıyla 650-850◦c kadar çıkartılmış yanma odasına ulaşan partiküller burada yanıyor. Bu sıcaklık organiklerin tam yanması için gerekli olan 300-350◦c dereceden oldukça yüksek. Böylece sistemin altında kül birikirken, partiküllerinden ayrılmış gaz siklonun üst kısmından doğaya salınabilir. Normalde birçok sanayide kullanılan baca gazı veya fabrika içindeki havayı filtre etme sistemedir. Yalnız onlarda yanma odası yoktur. Buradaki yakmanın amaçıda kahve kokusuna neden olan partikülleri etkisiz hale getirmek.
Seramik elyaflar ise sistemin konsiksiyonunu korumak ve ısıl yalıtım sağlamak amacı ile kullanılıyor.
Üretim Planı;
- Ayırmak istediğiniz partikül boyutu nedir?, bunun için nasıl air siklon tasarlanması gerektiği ve gerekli olan duman basıncını sağlayacak türbin ve motor kapasitesi araştırılmalı.
- Gerekli olan yanma odasının hacimsel kapasitesi belirlenmeli ve gerekli enerjiyi sağlayacak uygun brülör seçilmeli.
- Hem partiküllerden hem gaz ve hemde ısıdan etkilenmeyecek konsiksiyon için malzeme belirlemeli. Sistem korozyon için en uygun ortamları içersinde barındırdığı için kaplama olmayan paslanmaz çelikler, krom nikel saçlar malzemeler kullanılmalıdır.
- Air siklon ile yanma odası ve duman besleyici ister kaynak ister cıvata yardımıyla birleştirilebilir.
Üretici Firmalar;
Gelişmeler konusunda bilgileri ve kazandığınız tecrübeleri bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz. Konuya ilgili olan ve daha ayrıntılı bilgiye sahip olan arkadaşların yorumları bizler için önemli olacaktır.
Sayin hakan bey
afderburner anlatmisiniz fakat gormedigimden anlattiklariniz pek faydali olmadi sizden ricam bu sizdemi resim yolu ve daha ayrintili bir sekilde paylasirmisiniz kavhe imalatci musterilerim var daha ayrintili ve kaliteli bir hizmet vere bilmek icin nasil yapildigini ve faydalarini arastiriyorum yardimci olursaniz sevinirim
saygilarimla süleyman
Süleyman Bey;Konuya hakimiyetim yazıdan farklı değildir. Sistemi kurgulamak ve inşaat etmek konusunda üretici firmalardan yardım almanız daha doğru olacaktır.
Hakan Bey
Bize de bir asfalt fırının üzerine bir afterburner gerekiyor. Ne yapabiliriz veya nerede yaptırabiliriz.
Mrh Aydın Bey;
Asfalt fırını hakkında biraz daha acıklayıcı bilgi verirseniz sevinerim. Böylece size daha verimli şekilde yardım edebilir, yapabilecek firmalara yönlendirebilirim. Fırının üzerindeki Afterburner kullanmadaki hedef nedir. Bacadan kacan bir atık gazı tekrarmı kullanılacak. Yoksa Bir filtrasyonmu amaçlanıyor?
Hakan bey, öncelikle göstermiş olduğunuz ilgi ve duyarlılıktan ötürü ve burada yayınlamış olduğunuz bilgilerinizden istifade etmemde bulunduğunuz katkılardan dolayı büyük bir mutluluk duydum, hemen aklıma gelen Mevlana Hz.lerinin ‘’Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla, ışığından bir şey kaybetmez.’’ sözü oldu. Sizinde bu düşünce doğrultusunda nadir bir insan olarak yapmış olduğunuz paylaşımlarınız benim gibi birçok kişinin aydınlanmasında katkınız olmasından ötürü size sonsuz teşekkürlerimi bildirmek isterim.
Sizin burada paylaşmış olduğunuz bilgiler ışığında ev yapımı bir Afterburner yapımı ile ilgili bilgiyi arkadaşım ile paylaştım kendisi bu bilgiler doğrultusunda sorununu çözmek üzere çalışmalarına başlayıp bitirdiğinde sonuç hakkında bilgilendirdiğinde burada sizi sonuçlar konusunda bilgileri paylaşacağım.
Tüm çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diler, bilgi dolu paylaşımlarınızın tüm arkadaşlara faydalı olmasını temmeni ederim. Saygılarımla, Rifat ERGÜLEN
Rıfat Bey bende sizlere çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi bulunduğumuz ortamda aydınlanmak ve aydınlatmak amacımız. Siz ve sizin gibi arkadaşlarımızın varlığıyla daha bir aydınlık bakıyor geleceğe insan. Katkıda bulunabilmiş olmakta yaşadığımız duygu ise vazgeçilmez farklı bir haz zaten. Arkadaşınız projeyi sonuçlandırdığı zaman, yapım aşamasında yaşadığı tecrübeleri ve sistemin fotoğraflarını da sitemizde diğer okuyucu arkadaşlarımızla paylaşmak dileğiyle. İyi Günler.